blog, Tips

Μικρά και…μεγάλα μυστικά για να ανανεώσετε το μπάνιο σας

Είναι γνωστό πόσο μεγάλη σημασία είχαν τα λουτρά στην αρχαία Ελλάδα και στην Ρώμη. Δημόσια ή ιδιωτικά, κατασκευάζονταν με πολύ μεγάλη πολυτέλεια και ήταν τεχνικά άρτια, με θαυμάσιες αποχετεύσεις, καταπληκτικές παροχές και αξιοζήλευτες διακοσμήσεις. Τέτοιες εγκαταστάσεις βρίσκουμε ακόμη και στα σπίτια της μινωικής και μυκηναϊκής εποχής, μαρτυρία που δηλώνει το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο των εποχών αυτών.

Στον Μεσαίωνα , η στάση της κοινωνίας στα θέματα της υγιεινής και της σωματικής καθαριότητας άλλαξε λόγω των προκαταλήψεων και των δυσειδαιμονιών που δημιούργησαν παρανοήσεις πάνω στην έννοια της σωματικής καθαριότητας. Αυτή η μεσαιωνική κληρονομιά και μεγάλη οπισθοδρόμηση διατηρήθηκε αιώνες ολόκληρους έως και τις αρχές του εικοστού αιώνα. Η θέση της τουαλέτας, η οποία θεωρούνταν βρώμικη, βρισκόταν κάπου έξω από το σπίτι και στις ιδιαίτερες περιστάσεις που ήθελαν να πληθούν χρησιμοποιούσαν κάποια φορητή μπανιέρα ή αυτοσχέδιο ντουζ στην κουζίνα ή στο πλυσταριό.

Στις μέρες μας αυτό φαντάζει αδιανόητο και ένα καινούργιο σπίτι διαθέτει πλήρες και απόλυτα εξοπλισμένο λουτρό. Η ύπαρξη μπάνιου και wc στα σύγχρονα σπίτια όσο μικρά και αν είναι θεωρούνται αυτονόητα και αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις στολίδι για το σπίτι καθώς και μαρτυρία του πολιτιστικού και οινονομικού επιπέδου των κατοίκων του.

Το μπάνιο είναι ένας από τους πιο δύσκολους χώρους σχεδιαστικά όσον αφορά το μέγεθος του. Τα πολύ μικρά μπάνια απαιτούν τολμηρό σχεδιασμό και έξυπνους λειτουργικούς και αποθηκευτικούς χώρους ενώ τα μεγάλα χρειάζονται ιδιαίτερη μελέτη ώστε να αποφευχθεί η ψυχρή ατμόσφαιρα. Αν το σπίτι μας είναι μεγάλο ένα δεύτερο μπάνιο ή wc αποτελεί βασική προυπόθεση. Ακόμα και ο πιο περίεργος χώρος, πολύγωνος, στρογγυλός ή ακόμα και κάτω από μια σκάλα, μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για ένα δεύτερο μπάνιο ή wc. Ως προς τη θέση του στο σπίτι, το κάθε λουτρό πρέπει να εξυπηρετεί σωστά τους χρήστες του. Ένα κύριο μπάνιο πρέπει να είναι κοντά στα υπνοδωμάτια, ένα λουτρό ξένων πρέπει να είναι κοντά στους χώρους υποδοχής και ένα λουτρό ξενώνα πρέπει να βγαίνει κατευθείαν απο τον ξενώνα.  

Όταν σχεδιάζουμε ένα λουτρό πρέπει να είμαστε ιδιάιτερα προσεκτικοί με τις σωληνώσεις, τις αποχετεύσεις και τον εξαερισμό ώστε να αποφύγουμε περιττά έξοδα. Σίγουρα όμως προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό και εύκολα προσεγγίσιμο λουτρό αξίζει κάθε επένδυση ώστε να το απολαμβάνουμε και να μην αναγκαστούμε μακροπρόθεσμα να προβούμε σε ανακαινίσεις.

 Ο χώρος του λουτρού είναι ο χώρος του σπιτιού με την μεγαλύτερη υγρασία όπου τα νερά και οι υδρατμοί έρχονται σε επαφή με κάθε επιφάνεια και εισχωρεί παντού. Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε να επιλέξουμε υλικά κατά της υγρασίας και ας έχουν ένα επιπλέον κόστος, καθώς και εύκολα στον καθαρισμό τους ώστε να αποφύγετε μερεμέτια και απρογραμμάτιστα έξοδα.

Η επιλογή του κάθε αντικειμένου ενός λουτρού εξαρτάται καθαρά από το προσωπικό γούστο του κάθε ιδιοκτήτη. Πλέον υπάρχει μια πληθώρα υλικών από πλακάκια, μάρμαρα, βακελίτες, ξύλα, κρύσταλα, μέταλλα, γύψινα, τσιμεντοειδή και solid surfaces που μπορούν να μετατρέψουν το κάθε λουτρό σε πραγματικό αριστούργημα. Αναμφισβήτητα το μπάνιο είναι ένας από τους πιο πολυδάπανους σε κατασκευή χώρους του σπιτιού μας και σίγουρα του αξίζει. Τα νέα προϊόντα design είναι πραγματικά έργα τέχνης και οι έξυπνες λειτουργίες έχουν εισχωρήσει ακόμα και στο μπάνιο. Μην προσπαθήστε να πετύχετε ένα διαχρονικό μπάνιο! Επιλέξτε και απολάυστε νέα, πρωτοποριακά υλικά και αντικείμενα που θα απογειώσουν το design του λουτρού σας και θα σας χαρίσουν στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης.

Επιλέξτε πολλαπλό φωτισμό χρησιμοποιώντας οροφής από απλά σποτάκια, κρυφό περιμετρικό φωτισμό έως και πολυέλαιο, καθώς και φωτισμό εκατέρωθεν του καθρέφτη σας. Η χρήση ντιμερ στο φωτισμό θα προσφέρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήστε το μπάνιο σας απο το να κάνετε το μακιγιάζ σας έως και να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο.

Τέλος τα αξεσουάρ του μπάνιου που θα “ντύσουν” και θα δώσουν την τελική άποψη στο λουτρό σας είναι οι κουρτίνες μπάνιου, τα πατάκια, οι πετσέτες, τα διάφορα χρηστικά καλάθια καθώς και τα πιγκαλ, δοχεία και κεριά. Είναι η τελική αλλά και σημαντικότερη πινελιά όπου με την σωστή επιλογή θα απογειώσουν το μπάνιο σας και θα του δώσουν το στυλ που επιθυμείτε.

Η ομάδα του ΑΡΜΟΝΙΑ style inside μέσα από μια πολυετή εμπειρία στο σχεδιασμό μπάνιου κατοικίας, επαγγελματικών χώρων και ξενοδοχειακών χώρων μπορεί να ντύσει το μπάνιο σας και να του προσφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα με όλες τις νέες τάσεις της αγοράς αλλά και μοναδικές   customize κατασκευές μόνο για εσάς!

 Είτε το μπάνιο σας θυμίζει λουτρό Ρωμαικής εποχής είτε ένα  total modern μπάνιο εμείς είμαστε εδώ για να σας προσφέρουμε τον απόλυτο συνδιασμό.

Απόλαυσε το λουτρό σου με τα μεγάλα και μικρά design μυστικά του!

-Χαντζίκου Μαρία, Διακοσμήτρια.