blog, Tips

Ποιά είναι τα πιο “Hot” χρώματα στη διακόσμηση για την Άνοιξη του ’21; (Μέρος Α: Φουλ στο Παστέλ!)

Η δύναμη του χρώματος μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα ανθρώπινα συναισθήματα.  Ο άνθρωπος μπορεί να διακρίνει φωτεινές αποχρώσεις ή σκοτεινές αποχρώσεις, ορίζοντας κάθε φορά αν του αρέσει ή όχι. Σκέφτεται  και νιώθει διαφορετικά όταν βλέπει ένα αρμονικό μείγμα χρωμάτων σε σχέση με μια παλέτα αντίθεσης. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η θερμοκρασία που νιώθουμε μπορεί να αλλάξει ακόμα και από το χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Το χρώμα έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο στη σωματική μας υγεία, με κάθε χρώμα να μπορεί να προκαλέσει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα ή να πει μια συγκεκριμένη ιστορία. Για παράδειγμα, το γκρί έχει μια εμβληματική σταθερότητα και εξοικείωση, ενώ το κίτρινο συμβολίζει τη θετικότητα και την ελπίδα. Χρησιμποιώντας τον συνδιασμό λοιπόν του γκρι και του κίτρινου ουσιαστικά λέτε μια ιστορία και περνάτε ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα.

 Η χρωματολογία είναι μια σχετικά νέα επιστήμη που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ειδικότητες και έχει γίνει το εργαλείο πολλών επαγγελματιών. 

Όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο, όταν περπατάς στο δρόμο ή ακόμα και όταν το βλέμμα σου πέσει σε μια πινακίδα ενώ είσαι κολλημένος στην κίνηση, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι το χρώμα. Ο κίτρινος τοίχος σε ένα παιδικό δωμάτιο θα σε κάνει να χαμογελάσεις, το κόκκινο φόρεμα μιας γυναίκας θα πιάσει την ματιά σου και το πορτοκαλί φόντο σε μια διαφημιστική πινακίδα θα τραβήξει την προσοχή σας.

Πολύ σοφά ο θρυλικός διακοσμητής David Hicks είχε πει: «Το χρώμα μπορεί να επιτύχει περισσότερα στη ζωή των ανθρώπων από οποιαδήποτε άλλα στοιχεία και με το λιγότερο κόστος».

Γνωρίζοντας πολύ καλά λοιπόν τι σημαίνει χρώμα, οι ειδικοί της Pantone δημιούργησαν τη νέα παλέτα άνοιξη / καλοκαίρι 2021 που χαρακτηρίζεται από χρώματα που αντανακλούν την ελπίδα και την αισιοδοξία, δίνοντας έμφαση στην επιθυμία μας για την απόλαυση που το χρώμα μπορεί να φέρει στη ζωή μας. Οι νέες τάσεις χρώματος δείχνουν αυτό που είχε προβλεφθεί από πολλούς με την εξέλιξη της πανδημίας. Σημειώθηκε μια αυξανόμενη τάση για δημιουργικούς και παιχνιδιάρικους χώρους, ως αντίδραση στην περίοδο περιορισμών που ζούμε. Η ιστορία έχει δείξει ότι σημαντικοί περιορισμοί και περίοδοι κατάθλιψης μπορούν να ωθήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία πέρα από τα συνηθισμένα όρια.

«Μια σειρά από ανθισμένες αποχρώσεις που αντανακλούν οι κήποι την άνοιξη ξυπνά το πνεύμα μας, αναζωογονώντας το ενδιαφέρον μας για το χρώμα που εμπνέει συναισθήματα αισιοδοξίας. Χρώματα που είναι ευέλικτα και μπορούν να λειτουργούν όλο το χρόνο, χρώματα που συνδυάζουν την επιθυμία μας για άνεση και χαλάρωση με ενέργεια και αποφασιστικότητα », αυτές είναι οι νέες τάσεις, δήλωσε ο Leatrice Eiseman, Διευθυντής του Pantone Color Institute για τις χρωματικές τάσεις την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2021.

Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις τάσεις αυτές που μπορούν να κάνουν τον χώρο σας να ξεχωρίζει!

Μπλε

Το χρώμα της άνοιξης-καλοκαίρι του 2021 είναι αυτό που η Pantone ορίζει Blue Atoll, ένας τόνος που βρίσκεται ανάμεσα στα μπλε και τα γαλάζια, σχεδόν τυρκουάζ. Είναι ένα πολύ φρέσκο ​​και φωτεινό χρώμα, όπως αυτό του νερού μιας τροπικής θάλασσας ή του καθαρού ουρανού που μπορούμε να θαυμάσουμε μια καλοκαιρινή μέρα. Μπορεί να συνδυαστεί όμορφα με άλλες αποχρώσεις του μπλε, του τιρκουάζ, του γαλάζιου και του πράσινου της θάλασσας. Ιδανικό για την κρεβατοκάμαρα μιας και προσφέρει ένα αντιστρες χαλαρωτικό περιβάλλον.

Πράσινος

Ένα από τα χρώματα του 2021 είναι αναμφίβολα το ανοιχτό πράσινο που τείνει στο μπλε, το οποίο η Pantone ονομάζει Beach Glass. Ένα αρκετά φωτεινό χρώμα αλλά και πολύ φιλόξενο και χαλαρωτικό. Ένα απαλό και πολύ καλοκαιρινό χρώμα, που θυμίζει τη διαφάνεια του καθαρού θαλασσινού νερού. Ιδανικό για σαλόνι ή αίθουσα χαλάρωσης. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το πράσινο είναι το χρώμα της ασφάλειας.

Ροζ

Ροζ σαν μια υπέροχη πιρουέττα. Το ροζ είναι το πιο παθητικό από όλα τα χρώματα διώχνοντας την επιθετικότητα.Θεωρείται το πιο θηλυκό χρώμα και σχετίζεται με τη φροντίδα και την τρυφερότητα. Το ροζ ηρεμεί και καταπραΰνει και πιστεύεται ότι βοηθά ακόμα και στην πέψη. Το έντονο ροζ έχει πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση κόκκινου, καθιστώντας το πιο ενεργητικό, διασκεδαστικό και μοντέρνο. Ακόμα κολακεύει την επιδερμίδα γι αυτό είναι ιδανικό σε χώρους μακιγιάζ. Στη χρωματοθεραπεία συνιστάται ροζ δωμάτιο σε άτομα που έχουν πρόβλημα να ηρεμήσουν και να αφήσουν τα πράγματα να φύγουν. Οι αισιόδοξοι λένε ότι βλέπουν τον κόσμο μέσα από ροζ γυαλιά και αυτό τα λέει όλα!

Χαντζίκου Μαρία, Διακοσμήτρια.