blog

Γιούτα: Η απόλυτη τάση στη διακόσμηση για το Καλοκαίρι του 2021

Η γιούτα (jute) είναι μακριές, μαλακές και λαμπερές φυτικές ίνες που μπορούν να περιστραφούν σε χοντρά, ισχυρά νήματα. Η γιούτα παράγεται από φυτά του γένους Corchorus, το οποίο ανήκει στην οικογένεια μολόχα Malvaceae. Η κύρια πηγή της ίνας είναι το Corchorus olitorius, αλλά θεωρείται κατώτερο από το Corchorus capsularis.  “Γιούτα” είναι το όνομα του φυτού ή των ινών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή λινάτσας hessian και πολλών ακόμα υλικών.

Η γιούτα είναι μια από τις πιο προσιτές φυσικές ίνες και δεύτερη μετά το βαμβάκι στην ποσότητα που παράγεται και στην ποικιλία της χρηστικότητάς του. Οι ίνες από γιούτα αποτελούνται κυρίως από φυτικά υλικά κυτταρίνη και λιγνίνη. Ο βιομηχανικός όρος για τις ίνες από γιούτα είναι ακατέργαστος γιούτα. Οι ίνες είναι υπόλευκες έως καφέ και μήκους από 1 εως 4 μέτρα. Η γιούτα ονομάζεται επίσης “χρυσή ίνα” για το χρώμα και την μεγάλη αντοχή της.

Για αιώνες, η γιούτα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού της Ινδίας και του Μπαγκλαντές. Οι Βρετανοί άρχισαν να εμπορεύονται τη γιούτα κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η γιούτα χρησιμοποιήθηκε επίσης στο στρατό. Οι Βρετανοί βαρόνοι γιούτας έγιναν πλούσιοι με την επεξεργασία γιούτας και την πώληση μεταποιημένων προϊόντων από αυτήν. Η Dundee Jute Barons και η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικής Ινδίας δημιούργησαν πολλά εργοστάσια γιούτας στη Βεγγάλη, και το 1895 οι βιομηχανίες γιούτας στη Βεγγάλη ξεπέρασαν το εμπόριο γιούτας της Σκωτίας. Έτσι πολλοί Σκωτσέζοι μετανάστευσαν στη Βεγγάλη για να ιδρύσουν εργοστάσια γιούτας. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο σάκοι από γιούτα εξήχθησαν από τη Βεγγάλη στα χαρακώματα του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες για τη συσκευασία βαμβακιού. Χρησιμοποιήθηκε στη βιομηχανία αλιείας, κατασκευών, τέχνης και όπλων. Αρχικά, λόγω της υφής του, θα μπορούσε να υποβληθεί σε επεξεργασία μόνο με το χέρι έως ότου κάποιος στο Dundee ανακάλυψε ότι η επεξεργασία του με λάδι φαλαινών το έκανε επεξεργασμένο με μηχανή.  Η βιομηχανία άνθισε κατά τη διάρκεια του δέκατου όγδοου και δέκατου ένατου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το εμπόριο σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό περίπου το 1970 λόγω της εμφάνισης συνθετικών ινών. Τον 21ο αιώνα, η γιούτα έγινε και πάλι σημαντική εξαγωγική καλλιέργεια σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Μπαγκλαντές.

Το κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια γιούτας (ζεστό και υγρό) προσφέρεται από το κλίμα των μουσώνων, κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων. Οι θερμοκρασίες από 20 έως 40 ° C και η υγρασία 70% -80% είναι ευνοϊκές για την επιτυχή καλλιέργεια. Η γιούτα απαιτεί βροχόπτωση 5-8 cm εβδομαδιαίως και περισσότερο κατά τη διάρκεια της σποράς. Ιστορικά έγγραφα του 1590 αναφέρουν ότι οι φτωχοί χωρικοί της Ινδίας φορούσαν ρούχα από γιούτα. Οι υφάντες χρησιμοποίησαν απλούς τροχούς περιστροφής χεριών και αργαλειούς, καθώς και νήματα από βαμβάκι σε μίξη με τη γιούτα. Η ιστορία υποδηλώνει επίσης ότι οι Ινδοί, ειδικά οι Βεγγάλοι, χρησιμοποίησαν σχοινιά και νήματα από λευκή γιούτα από την αρχαιότητα για οικιακές και άλλες χρήσεις. Το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και ο Νότιος Ειρηνικός χρησιμοποιούν κυρίως γιούτα για τις ίνες τους. Οι ίνες από γιούτα Tossa είναι πιο μαλακές, πιο μεταξένιες και ισχυρότερες από τη λευκή γιούτα. Αυτή η ποικιλία δείχνει καλή βιωσιμότητα στο κλίμα του Δέλτα του Γάγγη. Μαζί με τη λευκή γιούτα, η γιούτα tossa έχει επίσης καλλιεργηθεί στο έδαφος της Βεγγάλης όπου είναι γνωστό ως paat από τις αρχές του 19ου αιώνα. Το Μπαγκλαντές, είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός της ποικιλίας γιούτας tossa.

Η γιούτα χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή υφασμάτων στον πολιτισμό της Ινδίας από την 3η χιλιετία π.Χ.

Η Ινδία, το Πακιστάν και η Κίνα εισάγουν σημαντικές ποσότητες ινών από γιούτα και προϊόντα από το Μπαγκλαντές, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γερμανία και η Βραζιλία.

Η γιούτα χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή υφάσματος για την περιτύλιξη δεμάτων ακατέργαστου βαμβακιού και για την κατασκευή σάκων και χοντρών υφασμάτων αλλά επίσης χρησιμοποιούνται υφασμένες για εσπαντρίγιες, μαλακά πουλόβερ και ζακέτες, καλύμματα δαπέδων, υφάσματα σπιτιού όπως κουρτίνες, καλύμματα καρεκλών και ταπετσαρίας, καθώς και τεχνικά υφάσματα υψηλής απόδοσης, γεωυφάσματα, υπόστρωμα λινέλαιο, σύνθετα υλικά και πολλά άλλα.

Ενώ η γιούτα αντικαθίσταται από συνθετικά υλικά σε πολλές από αυτές τις χρήσεις, ορισμένες χρήσεις εκμεταλλεύονται τη βιοδιασπώμενη φύση της γιούτας, όπου τα συνθετικά θα ήταν ακατάλληλα. Παραδείγματα τέτοιων χρήσεων περιλαμβάνουν σάκους για φύτευση νεαρών δέντρων, τα οποία μπορούν να φυτευτούν απευθείας με το σάκο χωρίς να επηρεάζονται οι ρίζες, και η αποκατάσταση της γης όπου το ύφασμα από γιούτα διασπάται ενώ δημιουργείται φυσική βλάστηση.

Οι ίνες χρησιμοποιούνται μόνες ή αναμειγνύονται με άλλους τύπους ινών για την κατασκευή νήματος και σχοινιού. Τα χονδροειδή άκρα των φυτών, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φθηνού υφάσματος γιούτας ενώ αντίθετα, πολύ λεπτά νήματα από γιούτα μπορούν να διαχωριστούν και να μετατραπούν σε απομίμηση μεταξιού. Καθώς οι ίνες από γιούτα χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή χαρτοπολτού και χαρτιού, και με μια αυξανόμενη πλέον ανησυχία για την καταστροφή των δασών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του χαρτιού, η σημασία της γιούτας για το σκοπό αυτό μπορεί να αυξηθεί.

Τα χαλάκια από γιούτα υφαίνονται εύκολα στα νότια μέρη της Ινδίας, σε συμπαγείς και φανταχτερές αποχρώσεις, και σε διαφορετικά υφαντά, όπως bouclé, Παναμά, ψαροκόκαλο κ.λπ. Το παραδοσιακό χαλί Satrangi έχει γίνει πολύ δημοφιλές στη διακόσμηση σπιτιού.

 Όμως, η σημαντική ανακάλυψη ήρθε όταν η αυτοκινητοβιομηχανία, ο χαρτοπολτός και το χαρτί, καθώς και οι βιομηχανίες επίπλων και κλινοσκεπασμάτων άρχισαν να χρησιμοποιούν τη γιούτα και τις συναφείς ίνες της με τη μη υφασμένη και σύνθετη τεχνολογία τους για την κατασκευή μη υφασμένων, τεχνικών υφασμάτων και σύνθετων υλικών. Ως εκ τούτου, η γιούτα έχει αλλάξει την προοπτική των υφαντικών ινών και κατευθύνεται σταθερά προς τη νεότερη ταυτότητά της, δηλαδή τις ίνες ξύλου. Ως υφαντική ίνα, η γιούτα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της από όπου δεν υπάρχει επιπλέον εξέλιξη, αλλά ως γιούτα από ίνες ξύλου είναι ένα πολλά υποσχόμενο υλικό.

Η γιούτα έχει πολλά πλεονεκτήματα ως οικιακό ύφασμα, είτε αντικαθιστώντας το βαμβάκι είτε αναμειγνυόμενο με αυτό. Είναι μια ισχυρή, ανθεκτική, χρωματιστή και ελαφριά ίνα. Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η ηχομόνωση και η θερμομόνωση, η χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και οι αντιστατικές ιδιότητες το καθιστούν μια σοφή επιλογή στην διακόσμηση σπιτιού. Επίσης, τα υφάσματα από ίνες από γιούτα είναι φυσικά αποσυντιθέμενα. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν τη γιούτα στα τεχνικά υφάσματα υψηλής απόδοσης.

Επιπλέον, η γιούτα μπορεί να καλλιεργηθεί σε 4-6 μήνες με μια τεράστια ποσότητα κυτταρίνης να παράγεται από τη γιούτα (εσωτερικός ξυλώδης πυρήνας ή παρέγχυμα του στελέχους γιούτας) που μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από τις ανάγκες του ξύλου στον κόσμο.

Έτσι, η γιούτα είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον ίνα που μπορεί να ανακυκλωθούν περισσότερες από μία φορές.

Η γιούτα χρησιμοποιείται επίσης για να φτιαχτούν κοστούμια ghillie, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καμουφλάζ από κυνηγούς και στο στρατό.

Ένα άλλο διαφοροποιημένο προϊόν από γιούτα είναι τα γεωυφάσματα, τα οποία κατέστησαν αυτό το γεωργικό προϊόν το πιο δημοφιλές στον γεωργικό τομέα. Είναι ένα ελαφρώς υφασμένο ύφασμα κατασκευασμένο από φυσικές ίνες που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της διάβρωσης του εδάφους, την προστασία των σπόρων, τον έλεγχο των ζιζανίων και για πολλές άλλες γεωργικές και εξωραϊστικές χρήσεις. Τα γεωυφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο από ένα χρόνο και το βιοαποικοδομήσιμο γεωύφασμα από γιούτα που αφήνεται να σαπίζει στο έδαφος διατηρεί το έδαφος δροσερό και μπορεί να κάνει τη γη πιο γόνιμη.

Τα πλεονεκτήματα της γιούτα αναρίθμητα με κύρια τα εξείς:

  • Είναι 100% φυσικό προϊον και καλλιεργείται χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
  • Είναι ανθεκτικό στο νερό και καθαρίζεται έυκολα με ένα βρεγμένο πανί.
  • Έχει υψηλή αντοχή. Παρόλο την σκληρή και τραχιά ακατέργαστη υφή του όταν επεξεργαστεί ή με πρόσμιξη με άλλες φυσικές ίνες μπορεί να γίνει ιδιαίτερα μαλακό.
  • Έχει αντιστατικές ιδιότητες και καθαρίζεται με ηλεκτρική σκούπα.
  • Είναι 100% βιοδιασπώμενο.
  • Ταιριάζει με οποιοδήποτε είδος διακόσμησης.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα υλικό στις μέρες μας.

Στη διακόσμηση και στην επίπλωση η γιούτα μπορεί να φέρει μια φυσική αίσθηση στο υπνοδωμάτιο, στο σαλόνι στην κουζίνα αλλά και σε κάθε γωνιά του σπιτιού, όταν χρησιμοποιείται για να καλύψει τα κουφώματα το πάτωμα, τον τοίχο αλλά και τα κεφαλάρια. Η τραχιά, χοντρή υφαντή του εμφάνιση, σε συνδυασμό με λεία λινά και αφράτα μαξιλάρια, μπορεί να δημιουργήσει μια ευχάριστη αντίθεση.

Το ύφασμα ταπετσαρίας από γιούτα είναι ένα ανθεκτικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καναπέδων, καρεκλών και άλλων επίπλων. Συχνά εμφανίζεται στο φυσικό του χρώμα, από ανοιχτόχρωμο έως χρυσό καφέ, αλλά το υλικό μπορεί επίσης να βαφτεί σε σχεδόν οποιαδήποτε απόχρωση. Το ύφασμα από γιούτα είναι εντυπωσιακό για κουρτίνες, ειδικά αν επιθυμείτε μια πιο τραχιά ύφανση.

Τα έπιπλα από σχοινί από γιούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για εξωτερικό χώρο ή χώρο με ναυτικό θέμα. Το σχοινί εμφανίζεται επίσης συχνά σε εσωτερικές κούνιες καρέκλα, αιώρες και κρεμαστά φωτιστικά.

Η γιούτα είναι γνωστή για τη δύναμη και την ευελιξία. Υπέροχοι, ουδέτεροι χρωματικοί τόνοι υλικών από γιούτα, από μπεζ και απαλό κίτρινο έως όλες τις ανοιχτές και σκούρες καφέ αποχρώσεις φαίνονται υπέροχες σε όλα τα δωμάτια, προσθέτοντας γαλήνια ατμόσφαιρα σε μοντέρνους εσωτερικούς χώρους. Η γιούτα είναι ιδανική για τη σύνθεση κομψών χώρων διαβίωσης, και άπειρους συνδυασμούς με ασυνήθιστες πινελιές και μοναδικά κομμάτια. Η ομάδα του Armonia style inside (https://armoniastyle.gr) θα σας βοηθήσει να βρείτε μοναδικά κομμάτια διακόσμησης από γιούτα. Οι ιδέες εσωτερικής διακόσμησης από γιούτα αφορούν σπίτια που θέλουμε να δείχνουν τόσο φυσικά όσο και μοναδικά, κομψά, αλλά παράλληλα άνετα και ζεστά ταυτόχρονα. Εμπιστευτείτε μας για ένα υπέροχο αποτέλεσμα!

ΧΑΝΤΖΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΡΙΑ